När det är dags att installera el hemma

Kanske du har behov av nya uttag, nya lampa eller ska skaffa ny spis och undrar lite över vad det är som gäller. En hel del saker kräver att du anlitar en elektriker Sundsvall att göra åt dig, men det finns en del saker som du kan göra själv. 

Om du tänker att du vill ha en dimmer till exempel så är det så att det är en fast installerad elkopplare, så den får du inte installera på egen hand. Däremot är det helt ok att byta en  redan befintlig och fast inkopplad dimmer, så länge den inte överstiger 16 ampere och 400 volt, och att den är placerad i en egen kapsling eller dosa.

Hur var det med spisen?

Att koppla in en ny spis kan du få göra själv, men bara om det redan finns uttag eller annat där du ska ha den. Är det en spis med fast anslutning så ska den installeras av en elektriker. 

Vad gäller för ångdusch eller bubbelbadkar?

Ångduschar och bubbelbadkar ska ju oftast vara i badrum eller i andra våtrum. För dessa typer av miljöer gäller särskilda regler för elinstallationer, och du får inte utföra några installationer själv. Ta kontakt med en elektriker i Sundsvall för att vara på säkra sidan.

Elarbeten du inte får göra själv

  • utföra förändringar i fasta installationer
  • byta ut ojordade vägguttag mot jordade sådana
  • lägga kabel i mark
  • installera golvvärme och värmekabel på 230 volt
2 Mar 2022

 
© 2024 Sensiblem.se. Alla rättigheter förbehållna.