Textilhögskolan Borås

En skola många vill gå på, när det gäller mode, textil och design, det är just Textilhögskolan, som finns i Borås. De är en del av Högskolan i Borås och förövrigt det enda lärosätet i Sverige med inriktning textil och mode som har examenstillstånd på samtliga nivåer inklusive forskarexamen i konstnärligt arbete. 

Grunden till Textilhögskolan låg i Tekniska Väfskolan som startade 1866. År 1986 överfördes det som då hette Textilinstitutet till Högskolan i Borås. 

under 2010 kom Textilhögskolan att få  rättigheter att bedriva forskarutbildning inom textil och mode (generellt) samt textil och mode (konstnärligt).

Sommaren 2013 flyttade Textilhögskolan till Svenskt Konstsilkes gamla fabrik i området Simonsland. Tillsammans med andra verksamheter som Textilmuseet, Marketplace Borås med flera bildades Textile Fashion Center.

Upptäck Borås

Borås är faktiskt en riktigt trevlig stad, som ligger i Västra Götaland. Det är dessutom rätt nära Göteborg. 

I Borås finns det gott om saker att se och göra. Shopping är det många förknippar staden med, då det varit så sedan tiden med knallar. Därav även namnet Knalleland som är ett område med mängder av butiker. 

I Borås finns det även en djurpark samt ett vattenland/badland i anslutning till det. Djurparken i sig grundades 1962 av Sigvard Berggren tillsammans med Borås Kommun. Här finns det cirka 40 hektar med vildmark, djuranläggningar, promenadvägar, lekplatser, caféer, restauranger, samt så klart en massa vilda djur!

Borås erbjuder även flera olika museer. Bland annat så finns Borås Konstmuseum, Borås Museum och Textilmuseet. Dessutom är Borås basen för en mängd kända postorderföretag.

I Borås finns det även en hel del konst och skulpturer. Den mest omtalade statyn är nog Pinocchio, som egentligen heter Walking to Borås. Denna staty är hela nio meter hög och gjuten i brons. Den är placerad i cirkulationsplatsen i södra ändan av Allégatan. I övriga stadskärnan så finns det även ett hundratal skulpturer utplacerade. 

På sommaren är det fullt med liv och rörelse i staden, inte minst om torsdagarna då det är Sommartorsdag. Detta är varje sommar och är sju torsdagar på raken. Då kommer en huvudartist på scenen på stora torget samt ett dansband i Stadsparken.

Studentliv

Det finns ett utmärkt studentliv i Borås och nya studenter välkomnas under en första vecka med en introduktion. Introduktionen har som syfte att ge dig möjlighet att lära känna dina nya studiekamrater, högskolan, staden och högskolans campusområde. 

Campus är centralt beläget och ligger bara tio minuter från Borås resecentrum. På campus finns det mesta en student kan behöva, som ett av Sveriges bästa bibliotek, restauranger, caféer och en studentbokhandel.

Högskolan i Borås samarbetar med både studentkåren och Borås stad för att hjälpa dig som student att finna ett lämplig boende under tiden för dina studier.

Studentkåren i Borås arbetar för att du som student ska få en så bra tid som möjligt vid högskolan. Dett görs bland annat med venemang, studiesocial verksamhet och utbildningsbevakning.

På Högskolan i Borås finns det även ett flertal fristående studentföreningar för dig som vill engagera dig eller träffa likasinnade och bara ha kul. Föreningarna anordnar bland annat fester, skidresor, sittningar och spelkvällar. 

13 Apr 2021

 
© 2024 Sensiblem.se. Alla rättigheter förbehållna.