Sy egna kläder hemma

Om det är så att du vill sy egna kläder hemma, så är det inte allt för svårt. Det är bara att skaffa en del bra saker du behöver för din syhörna och sedan testa dig fram. Tänkte ge dig lite tips kring vad du kan behöva ha för att börja sy.

Det du så klart behöver ha, det är minst en symaskin. Det går att ha flera, för olika ändamål, men till en början så räcker det bra med en hushållsmaskin. Tänk bara på att ställa om till trikåsöm om du ska sy i trikåtygere. 

Om man bara syr i vävt tyg så går det bra med en maskin som bara har raksöm och sicksack. När det gäller stickat tyg som töjer, (trikå t.ex.) så töjs också sömmen ut om man har raksöm, och då brister den.

Allra bäst är att ha en overlock som syr två raksömmar och två överkastsömmar samtidigt som den skär bort överflödigt tyg. 

Det kan även vara bra med en coverlock, för fållar och kantband i till exempel halslinningar. 

Tråd är även det en viktig del i detta med att sy. I början kommer du långt med svart och vit tråd och kanske några minirullar i olika färger. Men ska du sy mycket, så är det bra att flera stora rullar av samma färg för att det ska gå smidigast.

Mer bra saker du behöver

För att kunna sy kläder, så behöver du ju mönster. Du kan om du vill skapa dem själv eller så köper du färdiga. Du behöver även ha en mycket bra sax. Det är bra att satsa på en ordentligt tygsax. Utöver det så bör du också satsa på skärmatta, skärkniv och linjal. Det för att skära ut istället för att klippa. Du måste även ha bra nålar, satsa gärna på ordentliga knappnålar från en tygaffär. Även symaskinsnålen måste vara av rätt sort. Det finns nålar för trikåtyger, jeans, läder, universalnålar med mera.

Ha också ett strykjärn, då det är  viktigt att pressa alla sömmar för att få ett snyggt slutresultat. 

Sen behövs det ju såklart tyg också. Om du är nybörjare och inte har sytt så mycket tidigare, så rekommenderar jag att du inte köper en massa svindyrt tyg till att börja med. Du kan med fördel använda saker du har hemma, som slitna kläder, som kan klippas i för att göra andra plagg eller barnkläder. 

På loppisar kan du söka efter t-skjortor i jätteformat. Men också vävda tyger kan bli mycket fint. T.e.x gamla gardiner och lakan. 

Bli duktigt på att sy dina egna kläder

Börja enkelt är ett bra råd. Att göra en kjol med mycket vidd till exempel, eftersom det är ett av de mer lättare plaggen att sy. Det går snabbt och blir bra. Ju mer van du blir i att sy och hantera din symaskin, desto svårare mönster kan du ta dig an.

Att köpa billiga tyger har jag ju redan varit inne på, men det är ett bra råd. Det gör då inte lika mycket om du råkar misslyckas. 

Var smart i ditt materialval i början och undvik att använda alltför tunna, halkiga eller väldigt stretchiga material, de kan vara svåra att hantera med en vanlig symaskin och ovana fingrar. Stumma polyester- och bomullsblandningar är lättast att sy i. Men samma här, ju mer van du blir, desto modigare kan du bli i dina materialval.

Ha ordentliga sömsmånar som du kapar i efterhand, det är lättare att sy in än ut. Nåla eller tråckla och prova innan du syr på riktigt. Innan du är helt säker låt bli att fästa tråden så blir det lättare att sprätta. Fästa kan du  göra i efterhand.

Du behöver inte heller använda dig avancerade tekniker, du kommer så långt på den sicksack- och raksöm som du lärde dig på syslöjden. Men, ta dig tiden att sicksacka alla tygbitar och göra en enkel fåll. Strunta inte i att fästa sömmarna i efterhand. 

31 Mar 2021

 
© 2024 Sensiblem.se. Alla rättigheter förbehållna.