Yrkesutbildning inom textil och mode

Mode, design, textil, där finns det en massa olika utbildningar att gå inom. Ett sätt att hitta rätt i branschen är att gå en yrkesutbildning inom textil och mode. Du får då ett  yrke och får en yrkestitel efter avslutad utbildning. Efter en sådan utbildning kan du jobba med en mängd olika saker. Bland annat som modedesigner, textildesigner, mönsterkonstruktion/sömnad eller visual merchandiser.

Som modedesigner kan man bland annat arbeta med att skapa kollektioner, skapa skisser och ta fram koncept. Man jobbar då från en idé till att presentera en klar kollektion. Man kan vara med och påverka modet genom att jobba som modedesigner. Under en utbildning får man bland annat lära sig designprocesser, att skissa, hur material och skärning fungerar.

En textildesigner, eller mönsterformgivare som det också kallas, formger mönster till tryckta, vävda och stickade tyger. Under en utbildning får man lära sig att skapa mönster utifrån sina egna idéer och hur man kan komponera olika mönster. Man lär sig även olika tekniker som man sedan kommer att använda i arbetet, till exempel tryckteknik, färgssättning och färglära.

22 Jan 2021

 
© 2024 Sensiblem.se. Alla rättigheter förbehållna.